1. Τραβήξτε RAW εικόνες
Εάν θέλετε να έχετε απόλυτο έλεγχο στην επεξεργασία των φωτογραφιών σας πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της κάμερας, ώστε οι εικόνες που τραβάτε να είναι σε αρχεία RAW.
Το JPEG, γνωστό και ως η προεπιλεγμένη ρύθμιση της φωτογραφικής σας μηχανής, αποτελεί αποτέλεσμα που έχει ήδη υποβληθεί σε μερική επεξεργασία, επομένως αν θέλετε να δουλέψετε το υλικό σας σε ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών θα είναι μικρότερο το αρχείο από ότι τα αρχεία RAW.
Από την άλλη πλευρά, ένα αρχείο RAW δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία και σας δίνει το υλικό αυτούσιο και έτσι την ευελιξία να δουλέψετε εσείς την εικόνα σας όπως σας αρέσει.
2. Κατανοήστε τα σημεία εστίασης
Το σημείο εστίασης της εικόνας σας προσφέρει μια σαφή και συνοπτική δημιουργική κατεύθυνση.
Υπάρχουν αρκετοί κανόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά το καδράρισμα μιας εικόνας. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο «Κανόνας των Τρίτων» και η «Γραμμή Ley».”
Ο Κανόνας των Τρίτων σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να χωρίσετε την προβολή της εικόνας σε τρία ίσα μέρη. Αν θέλετε να τραβήξετε μια φωτογραφία του τοπίου της παραλίας, ευθυγραμμίστε τη με τη θάλασσα, την παραλία και τον ουρανό, ώστε να μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία σε ίσες αναλογίες.
H Γραμμή Ley, από την άλλη πλευρά, σας δίνει την ευκαιρία να ορίσετε με σαφήνεια ένα εστιακό σημείο.
Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν γραμμές από τις στέγες σε κτίρια, τσιμεντένια σκαλοπάτια ή κλαδιά δέντρων που θα οδηγούσαν το μάτι απευθείας στο θέμα, χρησιμοποιήστε το για να κατευθύνετε τα μάτια του θεατή στο θέμα.
3. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μοναδικές γωνίες
Η επιλογή της κατάλληλης γωνίας λήψης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε μια μοναδική φωτογραφία.
Ενώ το να σκύβετε χαμηλά ή να σκαρφαλώνετε σε έναν τοίχο μπορεί να φαίνεται λίγο τρελό για κάποιους, μπορεί να καταλήξετε σε μια φωτογραφία από μια οπτική γωνία που κανείς άλλος δεν έχει τραβήξει!
4. Προσθέστε το ανθρώπινο στοιχείο
Η προσθήκη ανθρώπινου στοιχείου στις φωτογραφίες προσθέτει συναίσθημα στην εικόνα και δίνει την αίσθηση παρουσίας θεατών.
Πώς όμως το καταφέρνεις αυτό; Τοποθετώντας το θέμα με τρόπο που να γίνεται ανώνυμο – με το να μην δείχνει το πρόσωπό του.
Αυτή η προσέγγιση προσφέρει επίσης μια καλύτερη αίσθηση της κλίμακας. Όταν τοποθετείτε το θέμα σε απόσταση, θα έχετε καλύτερη αίσθηση του πόσο απέραντο είναι το τοπίο ή πόσο μεγάλα είναι τα βουνά.
5. Επενδύστε στους σωστούς φακούς
Τα ταξίδια παρέχουν μεγάλη θεματολογία σε έναν φανατικό φωτογράφο. Ωστόσο ο σωστός ή ο λάθος φακός μπορεί είτε να αποτελέσει εμπόδιο είτε να σας βοηθήσει.
Εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό για την επιλογή του κατάλληλου φακού, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα φακό με εύρος εστίασης 18-200 mm ή 28-300 mm.
Ορισμένες φορές επίσης θα βρείτε το σημείο εστίασης λίγο για μακριά και ίσως χρειαστείτε τηλεφακούς για να προχωρήσετε. Αν θέλετε να τραβήξετε μαγευτικές φωτογραφίες τοπίων, τότε οι ευρυγώνιοι φακοί ενδείκνυνται περισσότερο.
6. Βασικές γραμμές
Οι βασικές γραμμές είναι στην ουσία η χρήση του φυσικού περιβάλλοντος ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού που οδηγεί τα μάτια του θεατή στο θέμα.
Οι δρόμοι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εξαιρετικές βασικές γραμμές, ειδικά σε λήψεις τοπίων.
7. Χρυσές και γαλάζιες ώρες
Το να ξυπνάτε νωρίς το πρωί ή να μένετε σε ένα σημείο αρκετή ώρα μόνο και μόνο για να απαθανατίσετε το ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα διασφαλίζει ότι θα έχετε το καλύτερο φως στις φωτογραφίες σας.
Η χρυσή ώρα είναι η ώρα που ο ήλιος είναι χαμηλά, ρίχνοντας μια σαγηνευτική, μαγική λάμψη στο σκηνικό της φωτογραφίας. Ενώ η μπλε ώρα είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται ήδη κάτω από τον ορίζοντα, δίνοντας στον ουρανό μια υπέροχη μπλε απόχρωση.
Ένας ακόμη τρόπος να βελτιώσετε τις ταξιδιωτικές σας φωτογραφίες,
όταν τραβάτε αξιοθέατα , τοπία ή φωτογραφίες πόλης, είναι η λήψη εικόνων κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, αφού αυτό και μόνο μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Όπως καθετί, η λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών απαιτεί χρόνο και πολλή εξάσκηση. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε τη τεχνική σας είναι να είστε εκεί έξω, να τραβάτε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε και να γνωρίζετε τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει στο τελικό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να βρήκατε τον οδηγό ταξιδιωτικής φωτογραφίας χρήσιμο. Καλή τύχη!